Friday, 11 September 2015

BANYAK BERJALAN LUAS PENGENGETAHUAN

BANYAK BERJALAN

Banyak berjalan...
Banyak berjalan bererti sel-sel otak juga akan turut berjalan beb.  Kesemua pancaindera juga akan berkerja.  Message yang disampaikan ke pancaindera akan dianalisa oleh otak dan akan berkerjasama dengan hati bagi pekara-pekara yang berkait dengan jiwa, roh dan emosi.  AD ni bukan terror nak ber blog-blog ni dan tak pandai juga untuk menulis dengan gaya penulisan seorang wartawan journalist mahu pun penulis cerpen atau novel... Nak santai-santai boleh ler... cuma message yang AD nak sampaikan adalah soal tamadun serta peradapan juga nilai sikap (ATTITUDE) bangsa.  Pun tak de lerr AD nak mempertikaikan soal itu semua dan memperlekehkan bangsa dan negara sendiri...BANGSA MALAYSIA dan NEGARA MALAYSIA... namun hakikat sebenar harus ditelan jika kita inginkan kebenaran.  Tak semua pekara yang dibawa oleh barat tu elok beb...banyak cacat celanya... orang kata benda yang baik kita jadikan tauladan dan yang buruk itu jadikan sempadan.

Banyak berjalan....
Kat negara europe ni rata-rata negara dia amat bersih beb.  Tak tahu pendidikan apa yang dia orang dapat sehingga setiap masyarakat negara dia orang amat menyayangi landskap kebersihan dan menganggap bahawa halaman rumah dan landskap kejiranan harus bersih dan cantik.  Dari kawasan bandar sampai lerrr ke kampung yang berada di "outskirt".  Pun tak dinafikan bukan semua penduduknya "malaikat" yang sentiasa patuh... ada juga soal kekotoran namun peratus kekotoran itu boleh diukur dengan angka yang sungguh kecil.  Jarang kita lihat plastik-plastik bungkusan, potong/puntung rokok, tin minuman atau apa sahaja lerr yang bergelar sampah ditepi-tepi jalan.  Cuba kita bandingkan lak negara kita hehehehe.  Tepi hutan atau jalan yang jarang dilalui oleh kita pun terkadang boleh terjumpa putung rokok dan bekas bungkusan tea tarik.  Apa tah lagi tempat tumpuan hehehehe.MENGAPA yek?

Banyak berjalan....
Negara europe pun banyak kereta beb... sesetengah jalan dia lagi kecik dari jalan-jalan kampung d Msia.  kalau masuk Paris, Brussel, Amsterdam, Frankfurt, Berlin, Madrid juga kebanyakkan kawasan outskirt dan negara-negara europe,  memang padat dengan kereta.  Jangan kata lak sistem pengangkutan dia orang "mabeles". Betul... memang "mabeles" taoi sesuai juga dengan kepadatan penduduk mereka.  Juga kenderaan di  bandar masih kekal banyak .  Yang menghairankan AD... sukar nak tenggok kenderaan mereka yang memotong di laluan kecemasan bila jem teruk.  Nak tenggok sikap orang Msia memotong di laluan kecemasan, tenggok masa jem di highways ketika musim perayaan atau masa "x-siden"... "kompom" beb...lane kecemasan menjadi mangsa pemandu-pemandu tak beradap dan kurang mendapat pendedahan sivik.  Kalau x-siden lak...tak tahu apa sebabnya lalauan traffic pelahan kat Msia sedangkan x-seden tu berlaku di bahagian jalan yang bertentangan. Kat europe..? kau tak nampak bila berlaku x-siden jem berjam-jam beb.  Laluan tetap lancar wpun agak pelahan.  Kat europe?... kau tak akan nampak mereka memotong atau menggunakan laluan kecemasan beb, ... beratur ler sepanjang jalan dengan sabar walaupun hati panas.  Satu contoh yang baik beb.... Suatu ketika musim hujan renyai, AD memandu di German.  Ada sekumpulan penunggang motosikal berkuasa tinggi melalui jalan yang sama.  Traffic Light lebih kurang 50 meter di hadapan dan mereka ni tetap beratur sehingga lampu bertukar hijau.  Nampak macam orang bodoh beb sbb kita di Malaysia dah terbiasa penunggang motor ni pasti mencelok untuk pergi di barisan hadap.  Sebahagian juga mencelok sehingga kena pada cermin kereta kita.  Kat sana AD tak nampak mereka mencelok... tetap beratur seperti kereta juga. MENGAPA yek?

Banyak berjalan...
Orang-orang eropah boleh dikatakan baik-baik walaupun agak kelihatan seperti selfish.  Mengapa AD katakan selfish...sbb mereka jarang bersembang seperti kita.  Mereka dengan dunia mereka dan mereka dgn keluarga mereka.  Kehidupan kejiranan juga (bersembang-sembang) seperti tidak ada.  Sebab itu AD suka ke out skirt sikit tuk melihat cara hidup kejiranan mereka.  Kalau di bandar tak nampak sangat sebab manusia sering mundar-mandir berjalan laju.  Di mana-mana kota kalau kita g, kita akan tenggok species mereka ni jalan laju.  Mereka fokus dan tidak berlenggang kangkung.  Berbeza dengan orang Msia.  Kita kat sini dah biasa lenggang kangkung kalu berjalan beb.  Budaya ini juga kita bawa bila ke negara mereka.  AD sering membawa kumpulan yang AD gelarkan "Adikberadik" ini dalam explorasi AD dan AD juga sering terserempak dengan rakyat Msia dari kumpulan lain di bandar-bandar besar seperti Berlin, Paris, Amsterdam, London, Hamburg, Madrid dan lain-lain.  Bila mereka pergi dikhalayak ramai seperti street tu shopping...penuh satu jalan dia cover beb sambil buat window shopping.  Jalan pelan-pelan sambil menghalang laluan.  Kalau kat Msia ok sebab rentak dan cara berjalanan ke atas semua rakyat Msia mempunyai momentum yang sama beb.  Kat sana tak boleh...kalau nak jalan pelan-pelan, jalan lerr dalam bentuk berjajar atau barisan.  Mereka jalan laju beb...mungkin nak sampai ke destinasi cepat.  Tak caya g lerr ke pasar malam atau mana-mana shopping kompleks kat Msia ni.  Juga cuba pergi pulak ke negara2 dia org ni...selalu jek kena langgar dari belakang...kehkehkehkeh.  Kat kampung lak, senyap sunyi beb...langsung "mati", kat bandar / pekan lak kalu musim bunga kul 6.00ptg dah gelap.  Malam-malam pun sama.  Tak ada orang mundar mandir mcm kat Msia.  Kedai dah banyak tutup kecuali pub dan coffee house.  Kaki "nongak" boleh lerr masuk pub hehehehe.  Kalau kat Msia, 24 jam beb... Mamak selagi boleh buat duit dia akan buka...kalau lerr jam tu ada 36 jam sehari dan bukan 24 jam seharai...dia akan buka.  Namun yang peliknya negara mereka tetap memperolehi pendapatan seisi rumah yang masih tinggi dari negara kita.  MENGAPA yek...?No comments:

Post a Comment